Kinderen

Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je het moeilijk hebt. Vaak weet je niet waardoor je je verdrietig, boos, bang of alleen voelt. Van dat nare gevoel kun je veel last krijgen. Opeens kun je om iets boos worden, terwijl je daar vroeger helemaal niet boos om werd.
Of als je veel piekert en je alleen voelt. Of je doet steeds dezelfde dingen die je eigenlijk niet zou willen doen. Of je ouder(s) merken dat je misschien anders reageert dan dat ze van je gewend waren.
Het kan ook zijn dat je je op school niet meer zo goed kunt concentreren.
Of misschien maak je de laatste tijd wel meer ruzie met vriendjes, vriendinnetjes of klasgenootjes. Of word je juist gepest.

Hou dat nare gevoel niet te lang voor je. Hoe eerder je erover praat, hoe eerder je geholpen kunt worden. Wat ik vooral voor jou, maar ook voor je ouder(s) kan betekenen, kun je verder lezen op deze website.

Hieronder geef ik alvast antwoord op belangrijke vragen zodat je een beetje weet wat de therapie betekent en wat je kunt verwachten:

Wat is integratieve kindertherapie?

’Integratief’ betekent een mix van allerlei soorten therapieën. Therapie is een behandeling die iemand krijgt om weer beter te worden. Bijv.: een fysiotherapeut behandelt een vervelende blessure. Een kindertherapeut behandelt een vervelend gevoel. Zodra wij samen hebben ontdekt wat jou precies dwarszit, kies ik een therapie waarmee je het beste geholpen wordt. Het belangrijkste is dat jij je weer blij en gelukkig voelt. Wat je ook leert in de therapie is: als je je na de therapiesessies weer een keertje verdrietig, bang, boos of alleen voelt, dan weet jij hoe je daar voor jezelf het beste mee om kunt gaan.

Wat doe je als het niet zo goed met je gaat?

Vaak kun je dat zelf wel oplossen. Maar als dat zomaar niet wil lukken en je zou er soms wel door willen huilen, of iemand slaan, of helemaal alleen willen zijn, of als je er last van hebt in je dagelijkse doen en laten, of als je ouder(s) een probleem zien bij jou en ze vinden dat ze je niet goed kunnen helpen.
Dan is het goed om te weten dat er ook speciale helpers zijn.

Sommige mensen noemen deze helpers "praatdokter" of "speelmevrouw" of "speelmeneer".
Spelen is één van de leukste dingen en dat kun je ook volop doen bij de integratieve therapeut.
Dus eigenlijk heten deze helpers: THERAPEUTEN.
De integratieve therapeut helpt je om te ontdekken wat het probleem precies is. Zodat jij jezelf kunt helpen om er beter mee om te gaan.

Wat doen we tijdens de therapiesessie?

Bij ’Ja Jottem!’ mag je spelen, lezen, schilderen, tekenen of schrijven. Wat jij wilt. Als je wilt spelen heb ik knuffels, lego, play-mobil, knutselspullen, spelletjes, puzzels en nog veel meer.
Oudere kinderen of tieners praten vaak liever dan dat ze spelen. Dat kan ook.

Je kunt natuurlijk ook zelf iets meenemen als je dat wilt. Of je leert je te ontspannen terwijl je luistert naar een fantasieverhaal. Of je doet iets anders waar je je prettig bij voelt. En ik probeer zo goed mogelijk te begrijpen wat je probleem precies is. Dus stel ik soms wat vragen en dan praten we wat.

En als je dan weet wat er aan de hand is, ga je bedenken wat je eraan kunt doen. En daarbij help ik je. Omdat ik er helemaal voor jou wil zijn, schrijf ik tijdens de sessie zo weinig mogelijk op. Van ons gesprek maak ik soms video-opnamen, alleen als jij dat goed vindt. Die opnamen zijn privé. Die worden alleen door mij bekeken.

Wat gebeurt er als je zegt: ’Ja Jottem!, daar wil ik heen’

Als je zegt: Ja Jottem! ik ben enthousiast geworden, praat er dan eerst met je ouder(s) over. Zij kunnen me bellen of e-mailen voor een eerste afspraak. Dat heet een ’intakegesprek’. Vóórdat het intakegesprek plaatsvindt, stuur ik een uitgebreide vragenlijst naar je ouder(s). Ik vraag ze of ze de lijst willen invullen en weer naar mij terugsturen. Op dit formulier staan vragen over bijv. je geboorte, je ontwikkeling, je school, over je leven tot nu toe.

Tijdens het intakegesprek praat ik meestal alleen met je ouder(s). Soms kan het handig zijn als je ook bij het intakegesprek aanwezig bent, maar dat overleg ik dan met je ouder(s) en je ouder(s) weer met jou.

Ik bespreek o.a. de antwoorden die ze hebben gegeven op de vragenlijst. Ook wil ik van je ouder(s) weten hoe zij omgaan met jouw probleem. Verder kan ik je ouder(s) tips geven hoe ze jou het beste kunnen helpen.

Daarna kom je 5x bij mij. Die afspraak heet een sessie en een sessie duurt 50 minuten. Na ongeveer 5 sessies spreek ik met je ouder(s) (dat gesprek heet een evaluatiegesprek). Daarna zien wij elkaar weer ongeveer 5x. Dat gaat zo door, totdat jij en je ouder(s) vinden dat je de therapie niet meer nodig hebt. Je zit weer lekker in je vel.


Nog even dit: Wij maken samen een heel duidelijke afspraak. Die afspraak is deze:
Voordat ik met je ouder(s) praat, bespreken wij altijd eerst samen wat ik ze ga vertellen over de therapiesessie.
Dus ik vertel alleen iets over jou aan je ouder(s) als jij daar toestemming voor hebt gegeven.

Nogmaals: Het gaat er om dat JIJ weer lekker in je vel zit!

 

Terug naar boven